Welke handbagage neemt u mee in het vliegtuig?

Wat zijn de reglementaire afmetingen van de handbagage? Welke bagage mag men als passagier bij zich houden? Hoe kiest men de beste handbagage? 

 

 

 

Afmetingen en gewicht van de handbagage

Kijk de regels na van uw luchtvaartmaatschappij (via haar website of een direct contact) om de afmetingen en het gewicht te weten te komen van de handbagage die u aan boord op uw vlucht meeneemt. Hetzelfde geldt als u reist met een kind van minder dan 2 jaar en u voor hem/haar een specifieke handbagage voorziet.

Ter informatie: IATA (International Air Transport Association) raadt de luchtvaartmaatschappijen aan om volgende maximumafmetingen voor handbagage toe te passen: een hoogte van max 56 cm, een lengte van max 45 cm en een breedte van max 25 cm. Deze afmetingen houden rekening met de buitenzakken, de wielen en de handvaten. Idealiter zou het gewicht niet meer dan 10 kg mogen bedragen.

Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren maximumafmetingen die sterk gelijklopen met bovenstaande aanbeveling, maar soms zijn er ook afwijkingen volgens het type vliegtuig, het type plaats (business/economy) of het type vlucht (korte of lange vlucht).

 

Handtassen, computerzakken, zakken voor video- of fotomateriaal

In principe zullen die voorwerpen beschouwd worden als “reisaccessoires” en is het gewoonlijk toegestaan om naast uw handbagage één stuk van dergelijke accessoires van minder dan 2 kg mee te nemen.
Opgelet, want ook hier zijn er uitzonderingen. Zo laten sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals veel low cost maatschappijen, slechts één handbagage toe, inclusief alle reisaccessoires of benodigdheden. Het is bijgevolg nuttig om zich goed op voorhand te informeren.
Steek desnoods alle reisaccessoires weg in uw handbagage voordat uw inscheept.

Indien u inscheept met handbagage die niet conform is, loopt u het risico om een boete of een supplement te betalen of uw handbagage te zien verdwijnen in het ruim.

 

Hebt u duty free-producten gekocht?

Indien u ze meeneemt in hun originele verpakking en ze degelijk verpakt zijn, zouden ze niet beschouwd moeten worden als bijkomende bagage.

 

Inhoud van de handbagage en verboden producten

Uw geneesmiddelen: neem de geneesmiddelen die nodig zijn voor uw reis mee in uw handbagage. Raadpleeg vóór het vertrek de aanbevelingen van uw luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven. Zie hiervoor de informatie die ze op hun website geven. Sommige (vloeibare) geneesmiddelen kunnen verboden zijn of onderhevig zijn aan beperkingen. Hetzelfde geldt voor zuurstofflessen en verstuivers.
Lees ook « Op reis met geneesmiddelen »

Vloeistoffen, gel, scheerschuim, toestellen met een lithiumbatterij, enz…
Uit veiligheidsoverwegingen kunnen sommige producten slechts in beperkte hoeveelheid en/of in specifieke verpakkingen worden meegenomen. Andere producten zijn dan weer verboden in de handbagage.
Meestal geeft de website van de luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven u de nodige informatie.

Als voorbeeld geven wij u het adres van de website van Brussels Airport, waarop u de geldende regels kunt nalezen: http://www.brusselsairport.be/nl/passngr/security/bags_security/

Tip: steek uw toiletartikelen in een doorzichtige, hermetisch afgesloten plastic zak. Dit zal eventuele controles vergemakkelijken. Doe hetzelfde indien u kledij en/of vuile was zou meenemen.
Lees ook: “Controle op elektrische toestellen in de luchthavens“ 

 

Een goede handbagage kiezen

Een goede handbagage beantwoordt uiteraard aan de normen en regels inzake afmetingen (zie hierboven).
Het is eveneens bewezen dat op termijn handbagage met een harde schild sterker en duurzamer is dan een zachte koffer, een sportzak of een rugzak. Kies voor handbagage op rolletjes zodat u ze niet de hele tijd door doorheen de luchthaven moet dragen.

Tip: controleer bij aankoop het aantal en het nut van de compartimenten binnenin uw handbagage, evenals de stevigheid van de sluiting (in het bijzonder als het een ritssluiting is) en de staat van de wielen.

 

De toekomst = de intelligente bagage

Veel fabrikanten ontwikkelen momenteel een nieuwe generatie bagage. Het betreft intelligente bagage die hun gewicht aangeven, u zal toelaten om uw batterijen op te laden (pc, smartphone, ipad of eender welk ander elektronisch toestel), die waar ook ter wereld traceerbaar zal zijn dankzij een GPS, … of die u als een trouwe viervoeter op enkele centimeter zal volgen zonder dat u ze zelf achter u moet slepen.

 

Bron: http://blog.europ-assistance.be/nl/welke-handbagage-in-vliegtuig/